3 Juni studentenstaking Niet mijn schuld

ROOD Groningen is afgelopen week met nog veel andere studenten wezen staken op het malieveld tegen het leenstelsel. Studenten eisen het herinvoeren van de basisbeurs, compensatie voor de schulden generatie, en dat dit alles niet uit het onderwijsbudget komt. De 2000+ studenten hebben laten weten wat ze willen zodat het mee kan worden genomen in de formatie en regeerakkoord.

Vanuit verschillende steden reden er gratis bussen naar Den Haag toe, waaronder ook in Groningen waarmee onder andere een aantal enthousiaste ROOD leden gegaan zijn. We hadden nog een hele stapel protest borden meegenomen om uit te delen tijdens de demonstratie en we hadden natuurlijk onze rood T-shirts aan.

ROOD groep bij Niet Mijn Schuld studenten staking

Wij van ROOD vinden dat iedereen recht heeft op een goede opleiding, daarom moet dit gratis. Het ‘sociale’ leenstelsel heeft ervoor gezorgd dat studenten bakken met geld hebben moeten lenen, waardoor de gemiddelde schulden ondertussen rond de 40.000 euro liggen. Vrijwel niks van het bespaarde geld door deze maatregel is ook daadwerkelijk terug het onderwijs in gegaan. Iedereen moet gelijke kansen krijgen op onderwijs en daarom moet de basisbeurs terugkomen.

Ken Hesselink van ROOD Groningen zegt: “Wij staan hier omdat wij niet de dupe willen zijn van een gefaald experiment. We willen niet dat straks de basisbeurs weer wordt ingevoerd en dat wij hier achterblijven met onze schulden! Compensatie is dan ook een belangrijke eis.”

Het protest verliep soepel en corona-veilig. Er waren nog een hoop politici die even kwamen spreken. Hierover lieten de demonstranten zich duidelijk horen met gejuich en boegeroep. De sfeer zat er dus goed in en het was lekker weer. Nu nog hopen dat Den Haag er iets mee gaat doen.