Actieteam 'Niet in mijn Naam' van start

Sinds kort is het Actieteam ‘Niet in mijn Naam’ van start, een nieuwe groep jongeren die zich vanuit ROOD en de SP inzetten voor internationale solidariteit. Wij interviewden kartrekker Maarten Bokhorst voor een inkijkje in het doen en laten van het actieteam. Ook meedoen? Laat je gegevens dan hier achter.

Maarten, zou je jezelf kunnen voorstellen?

“Ik ben Maarten Bokhorst, 21 jaar en ben geboren en getogen in Den Haag. Ik studeer nu Politicologie aan de Universiteit Leiden en zit in mijn laatste jaar. Ik ben rond mijn 13/14e bij de SP terecht gekomen doordat mijn moeder me meenam naar de lokale afdeling. Daar hebben we meegedaan met activiteiten als flyeren op straat, tribune avonden en ledenvergaderingen tot uiteindelijk acties voeren en thema avonden organiseren.”

Waarom ben je ooit lid geworden van ROOD?

“Waarom ik lid ben geworden van ROOD en de SP is een ander verhaal. In eerste instantie kwam ik enkel mee naar activiteiten, maar een aantal jaar geleden heb ik besloten me officieel te binden aan de partij. Ik zit bij de SP omdat het de enige echte linkse partij in Nederland is (die er toe doet) met kritiek op de macht van het kapitaal en alle gevolgen van dien en dit moeten we ook zeker goed blijven doen. Bovendien ben ik er trots op dat we de enige partij zijn die echt anti-oorlog is. Dit is heel belangrijk, aangezien de op hol geslagen wapenwedloop een van de vele uitwassen van het kapitalisme is. Het systeem dat wij als socialisten omver willen werpen.”

Wat is het Niet in mijn Naam Actieteam en waar houden jullie je mee bezig?

“Het Niet in Mijn Naam Actieteam is een groep ROOD-leden die zich bezighoudt met internationale solidariteit en het stoppen van de permanente oorlog. Zoals we allemaal wel weten voert het Westen al sinds 2001 een oorlog in het Midden-Oosten met vele doden en vluchtelingen tot gevolg. Om oorlog te stoppen en mensen zeggenschap te geven over hun eigen leven is actie van onderop noodzakelijk en niet alleen in het Midden-Oosten zelf, maar ook in het Westen waar veel van de beslissingen worden genomen. Daarom doen we hier acties en organiseren we avonden met een grote groep enthousiaste jongeren.”

Is het bestaan van het actieteam al merkbaar?

“Jazeker! We hebben in de tijd dat we bestaan al veel acties en avonden georganiseerd. Zo hebben we een petitie tegen de mogelijke aanval op Iran aangeboden aan minister Blok en hebben we hierover een bijeenkomst gehouden die druk werd bezocht. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met onder andere Memes voor de Massa’s en een actie en avond gehouden uit solidariteit voor Rojava en hebben we aansluitend een demonstratie bezocht. Zo proberen we met verschillende gemeenschappen weer een anti-oorlogsbeweging op te bouwen in Nederland.

Een voorbeeld van een moment waarbij ik echt het gevoel kreeg dat wat we doen belangrijk is, is toen een vrouw ons aansprak bij een bijeenkomst van Stop Wapenhandel waar we spraken. Ze was zelf Koerdisch en vertelde hoe trots ze was op de SP en ROOD dat we weer zo goed bezig zijn met internationale solidariteit en dat we opkomen voor de groepen die zo erg onderdrukt worden. Sadet Karabulut doet natuurlijk in de Tweede Kamer heel veel hiervoor en het is des te belangrijker dat wij ook op straat laten zien dat we solidair zijn. Dit wordt dus ook zeker gewaardeerd!”

Hoe kan ik meedoen?

“Iedereen die dit leest en ook samen de strijd aan wil gaan voor internationale solidariteit en het verwezenlijken van een socialistische maatschappij is van harte welkom! Je kunt hier je contactgegevens achterlaten. Je kan ons ook vinden op Facebook waar we onze acties delen en je bent altijd welkom om aan te sluiten. Hoe meer mensen, hoe krachtiger de boodschap, dus we kunnen ieders steun heel goed gebruiken!”