de bode juli 2021: Utrechtse cultuursector moet plaatsmaken voor gentrificatie

Het CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek; wie bekend is in de Utrechtse muziekscene herkent het meteen. Het is de thuishaven van brouwerij Oproer, dB’s en voormalig thuishaven van het Filmcafé. Het authentieke stukje Utrecht dreigt echter aan diggelen te vallen door de bouw van een chique nieuwbouwwijk voor het verrijken van projectontwikkelaars

Hoe komt dit?

De gemeente Utrecht en NS hebben de Cartesiusdriehoek in de verkoop gezet, en de nieuwe eigenaren, het consortium MRP Development en Ballast Nedam, willen het gebied omvormen tot een ‘creatieve woonwijk’. Dat is een mooi codewoord voor gentrificatie ten koste van de monumentale en karakteristieke Cartesiusdriehoek. De nieuwe eigenaren van het gebied geven aan dat het CAB-gebouw behouden blijft en nieuwe initiatieven verwelkomd worden, en dat betekent dat dB’s en zijn zeventien oefenstudio’s mogelijk moeten wijken voor de gentrificatieplannen van dit gebied.

De gemeente Utrecht geeft aan dB’s graag te willen behouden en maakt zich zorgen om de toekomst van het complex, maar speelt naar eigen zeggen geen rol in het afbreken van een van Utrechts belangrijkste culturele evenementenlocaties. Wederom durft de gemeente geen afstand te nemen van haar neoliberale beleid van gentrificatie. 

Om de Utrechtse cultuursector te redden moet dB’s behouden blijven, en wel zoals het er nu bij ligt. Want het gentrificatieprobleem beperkt zich niet alleen tot dB’s: de hele sector wordt almaar meer corporaal en steeds prijziger. Het zal ons uiteindelijk allemaal de nek omdraaien.