de bode juni 2021: Dijksma schaft het demonstratierecht af

De kersverse burgemeester misbruikt het gezag van het ambt om de demonstratievrijheid van haar onderdanen tot een absoluut minimum te beperken. Ze heeft ondertussen al het politiekorps, het ambtenarenapparaat en de gemeenteraad voor haar karretje gespannen. 

In de afgelopen maanden hebben vreedzame demonstranten van onder andere Extinction Rebellion en Free Palestina de gummiknuppel moeten trotseren. Hun misdaad was dat zij bij het gebruikmaken van hun grondwettelijk demonstratierecht de orders van Dijksma niet precies opvolgden. De klimaatrebellen voerden hun actie niet op de aangewezen locatie en de pro-Palestina-activisten werden beschuldigd met meer dan het toegestane aantal mensen te demonstreren.

Het staatsgeweld werd achteraf door de burgemeester op voorspelbare wijze gelegitimeerd. De openbare orde zou in het geding zijn gekomen. De bezorgdheid van de burgemeester gaat kennelijk niet op voor de demonstranten zelf. De betogers werden met meer dan 100 tegelijk op corona-onveilige wijze in politiebusjes gestouwd. Het is overduidelijk dat Dijksma de pandemie gebruikt om het demonstratierecht de nek om te draaien.

De ambtenarij en gemeenteraad helpen hierbij een handje. Zij werpen extra bureaucratische obstakels op. De gemeente heeft bijvoorbeeld voorgesteld de kennisgevingstermijn van demonstraties verdubbelen van 24 naar 48 uur. Zo worden spontane acties onmogelijk gemaakt. De gemeenteraad stemde 20 mei voor het voorstel. Het voorstel haalde een meerderheid via het CDA, CU, VVD, D66 en natuurlijk Dijksma’s eigen PvdA.

De facto is het demonstratierecht zoals wij dat kenden afgeschaft. Demonstreren mag alleen nog met een paar honderd mensen, op de plaats waar niemand er last van heeft, en geen seconde langer dan Dijksma toelaat.