de bode juni 2021: (Sociaal) Wonen in Utrecht? Niet te doen.

Het woningtekort is onacceptabel. In 2020 was de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning 405.791 euro, rond 70.000 euro hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit komt grotendeels door een tekort aan goedkope nieuwbouw. Voor een woningcorporatie is het natuurlijk veel voordeliger om duurdere eengezinswoningen te bouwen in plaats van goedkopere starterswoningen, een woningtekort werkt alleen maar in hun voordeel. Ook de huurprijzen zijn veel te hoog. De Internationale Huur Index van HousingAnywhere geeft aan dat Utrecht vorig jaar op de zevende plek stond van Europese steden met de hoogste gemiddelde huurprijs voor een woning.

“Dit is het resultaat van jaren kapitalistisch, neoliberaal beleid”

De vijf grootste woningcorporaties van Utrecht zijn Mitros, Portaal, Bo-Ex, GroenWest en SSH. Die hebben samen met de gemeente Utrecht prestatieafspraken ondertekend over gemengde wijken en sociale huurwoningen. Maar uit onderzoek van de SP blijkt dat die afspraken vermoedelijk niet goed worden nageleefd.

Tim Schipper, SP-gemeenteraadslid, zegt: “Na renovatie en verkoop van deze woningen gaan de prijzen vaak met een raketvaart omhoog, waardoor ze niet meer bereikbaar zijn voor mensen met lagere inkomens.” Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een sociale huurwoning hebt gevonden gemiddeld meer dan elf jaar is. Er worden simpelweg niet genoeg sociale huurwoningen gebouwd en er worden te veel verkocht.

Dit is het resultaat van jaren kapitalistisch, neoliberaal beleid van de grote partijen van de gemeente Utrecht. Het is tijd voor verandering. Het is tijd voor socialisme.