De marxistische scholingswerkgroep: wat is het en wat doen ze?

Sinds bijna een jaar hebben we een Marxistische scholingswerkgroep binnen ROOD. Deze scholingswerkgroep is ontstaan doordat veel leden vonden dat er binnen de SP en ROOD te weinig aandacht was voor ideologie en discussie. Maar wat doen we nu eigenlijk?

De scholingswerkgroep is een groep ROOD leden die zich bezighoudt met politieke scholing. De werkgroep maakt discussiemomenten voor de ROOD groepen, legt contact met sprekers, brainstormt over thema’s voor scholingen, denk na over drukwerk en wil uiteindelijk ook aan de slag om informatieve filmpjes te maken voor ROOD. Op deze manier speelt de scholingswerkgroep een rol in het organiseren van discussie en scholing binnen ROOD.

Als je in een ROOD groep zit, dan heb je hier vast al dingen van rond zien komen. Is dit niet het geval, dan kun je als je ROOD lid bent een kijkje nemen op https://mijnrood.nl/. Daar vind je op dit moment een lijst met mogelijke interessante sprekers, de discussiemomenten, de basisideologie scholing en ons scholingsplan voor 2020-2021.

Basisideologie

De basisideologiescholing is onze eerste basisscholing die helemaal af is, die kun je aanvragen als groep of als leden van een SP afdeling, door contact op te nemen met het ROOD bestuur. Op vrijdag 7 mei wordt deze scholing sowieso gegeven door de ROOD groep van Rotterdam. Als je daar bij aan wil sluiten kun je ook een berichtje sturen naar info@roodjongindesp.nl. Tijdens deze scholing gaan we langs verschillende begrippen die vaak voorkomen in marxistische theorie. Zo bespreken we wat klassen nou precies zijn, wat socialisme inhoudt en wat het verschil is tussen de “gangbare” definities en marxistische definities. Ook is er veel ruimte om te onderzoeken hoe je er zelf naar kijkt, en waar eventuele pijnpunten liggen. Het doel van de scholing is vooral dat jij op een laagdrempelige manier met marxisme in aanraking komt, en dat we op die manier een goede discussie kunnen voeren waar iedereen aan mee kan doen.

Discussiemomenten

De discussiemomenten sturen we maandelijks rond, zodat leden die kunnen bespreken in hun groep. De thema’s die hierin langs komen zijn erg uiteenlopend. We proberen afwisselend thema’s aan te kaarten die dan wel een rol spelen binnen ROOD of de SP of dit moment, of waar we juist te weinig mee bezig zijn. Elk lid is ook vrij om zelf discussiemomenten in te sturen, zo heeft bijvoorbeeld de ROOD groep in Utrecht al meerdere keren wat opgestuurd.

De thema’s die langskomen zijn dan ook erg uiteenlopend, van de wet onvrijwillige seks tot een discussie over regeringsdeelname als socialistische partij. Van kernenergie tot (vrouwen) quota. Heb jij nou een thema waarvan je denkt: dat moeten meer ROOD leden bespreken, stuur dan vooral ook een eigen discussiestuk in op basis van de voorbeelden op mijnROOD. Mocht je een idee hebben, maar zelf niet goed weten hoe je dit uit kunt werken neem vooral ook contact met ons op. Wie weet kunnen we je helpen! Zowel ideeën, afgemaakte discussiemomenten als vragen ontvangen we graag op scholingswerkgroep@roodjongindesp.nl.

Thema-avond: Anti-monarchie en socialisme

Als scholingswerkgroep denken we ook mee over thema-avonden. Hiervoor hebben we onder andere een mogelijke sprekerslijst ontwikkeld, maar zoeken we ook directer naar thema’s die we relevant vinden voor jonge marxisten. Zo organiseert ROOD op de dag na koningsdag (29 april) een avond over anti monarchie en de democratische republiek, door Tim Platenkamp. Tim is een oud kaderlid van ROOD, zo proberen we ook de kennis die we binnen de organisatie hebben blijvend te benutten. Kom vooral ook kijken bij deze scholing, over waarom de monarchie niet samen gaat met het socialisme. Laat het ook vooral weten als jij nog interessante sprekers weet voor op de lijst, of misschien heb je zelf wel iets waar je graag meer over wil vertellen!

Meedoen?

Ben je enthousiast geworden van wat ik hier heb beschreven? Of denk je juist, dit moet helemaal anders? Heb je nog vragen of op- of aanmerkingen? Neem contact met ons op en doe mee! De scholingswerkgroep is altijd op zoek naar meer handen en ideeën zodat wij nog meer werk kunnen verzetten wat aansluit bij de behoeften van ROOD. Ook hiervoor kun je terecht bij scholingswerkgroep@roodjongindesp.nl.