Een schooljaar vol actie

Het schooljaar 18/19 is voor sommige mensen voorbij en nadert voor anderen ook rap. Voor ROOD is dit een mooi moment om terug en vooruit te kijken, want wat is er veel gebeurd het afgelopen jaar. Dit was het jaar dat jongeren opstonden. Zo werd er onder andere actie gevoerd tegen het schuldenstelsel, voor betere huisvesting en voor klimaatrechtvaardigheid.

Onze eerste winst van het schooljaar kwam al snel. In september organiseerde ROOD samen met Democratische Academie Groningen een protest in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met tientallen studenten zaten onze activisten op de trappen van het gebouw om van de universiteit af te dwingen dat ze verantwoordelijkheid zou nemen voor de huisvestingcrisis die in de stad bestaat. Na uren van protest gaf de Raad van Bestuur toe. We wonnen! Dit werd de start van een jaar vol studentenprotesten.

De maanden daarna stonden we regelmatig zij aan zij met studenten tijdens protesten tegen het schuldenstelsel en de renteverhoging bovenop dit stelsel. In september liepen we onze eerste mars tegen de renteverhoging. Samen voerden we de druk op tegen deze maatregel, net zolang tot we wonnen. Dat gebeurde eind mei toen deze maatregel door de druk van studenten in de Eerste Kamer van tafel werd geveegd. Deze strijd hebben we gewonnen, maar onze strijd voor toegankelijk onderwijs gaat door. Het schuldenstelsel begint dankzij onze jarenlange druk te wankelen. Dit zagen we tijdens het door ons georganiseerde protest tegen het schuldenstelsel dat werd bezocht door honderden studenten. Dat er van alles aan de hand is in het onderwijs zagen we ook tijdens de demonstratie van het gehele onderwijs in maart. 40.000 mensen lieten zien dat ze willen knokken voor goed onderwijs. Deze acties zullen ook komend schooljaar doorgaan. Wij zullen studenten en leraren steunen met deze strijd.

We kunnen dit schooljaar ook niet beschrijven zonder het klimaat te benoemen. 10.000 scholieren kwamen in februari naar Den Haag om te spijbelen voor het klimaat. Dit was het begin van een landelijke klimaatbeweging. Overal in het land ontstonden studentenorganisaties voor het klimaat. ROOD speelde een belangrijke rol in het formeren van die organisaties en ondersteunde waar mogelijk. In maart liepen we met 40.000 mensen de grootste Nederlandse klimaatmars ooit. Samen kwamen we op voor een gedegen klimaatbeleid, waarin niet het individu, maar de grootvervuilers op moeten draaien voor hun catastrofale klimaatvervuiling.

Natuurlijk organiseerden we dit jaar ook weer de ‘Huisjesmelker van het jaar’ verkiezing. Voor het tiende jaar op rij zelfs! Dankzij deze verkiezing zette we huisjesmelkers voor altijd op de kaart. Met succes: er komt een landelijk vergunningsstelsel voor kamerverhuur waardoor huisjesmelkers een stuk minder vrij spel hebben. Ondertussen werd Marcel van Hooijdonk voor de tweede keer huisjesmelker van het jaar en verrasten we Kamerlid Wybren van Haga met een nominatie.

Dit jaar werd ROOD 16 jaar. Al 16 jaar staan we op met jongeren die door huisjesmelkers, politici of een slechte baas worden genaaid. Ook komend jaar voeren we deze strijd. Het afgelopen jaar hebben we laten zien dat als we samen opstaan, we kunnen winnen. Wil jij met ons aan de slag om het komende jaar huisjesmelkers de wereld uit te helpen, het schuldenstelsel af te schaffen en opstaan voor het socialisme? Doe mee met ROOD!