Hoe een filantroop het volk heeft bestolen

Dit opiniestuk is geschreven door ROOD-lid Davey Essers. ROOD-leden kunnen opiniestukken en andere publicaties sturen naar info@roodjongindesp.nl.

Tijdens de huidige corona crisis zijn de vele problemen van het doorgeslagen kapitalisme erg duidelijk geworden. Mensen verliezen hun baan en kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien. Studenten zitten de hele dag thuis en de kwaliteit van hun onderwijs gaat keihard achteruit. Bedrijven en veel ondernemers vallen bijna om door alle problemen en kosten die de corona crisis met zich meebrengt. Er zijn echter ook altijd ondernemers die geld willen verdien aan dit soort crisissen. Eén van deze ‘ondernemers’ is echter betrapt tijdens zijn poging om miljoenen te stelen van het volk.

Toen de corona crisis nog niet zo heel lang bezig was hadden wij als Nederland een groot tekort aan mondkapjes en andere medisch noodzakelijke beschermingsmiddelen, maar gelukkig waren er mensen die aangaven bereid te zijn deze problemen op te lossen zonder hier winst op te willen maken. Eén van deze mensen was Sywert van Lienden. Sywert zei dat hij miljoenen medische mondkapjes uit China zou kunnen halen en deze tegen kostprijs zou leveren aan de Nederlandse staat. In de realiteit zat het echter anders in elkaar, achter de schermen had Sywert zijn eigen bedrijf opgericht om deze orders te regelen en schroefde hij de prijs flink op toen de overheid de deals eenmaal geaccepteerd had. Deze man en zijn compagnons pretendeerden te handelen uit filantropische overwegingen en kregen lof en hulp vanuit alle hoeken, maar uiteindelijk bleek de zaak tot in de kern verrot te zijn. Nu weten wij dat er zeker wel een winstbelang was, Sywert en zijn compagnons hebben via slinkse trucjes toch 20 miljoen winst gemaakt aan de verkoop van deze mondkapjes.

Momenteel is er voor Sywert nog niks aan de hand. In de Tweede Kamer is er wel gedebatteerd en zijn gedrag wordt afgekeurd, maar hij en zijn compagnons zijn alsnog schatrijk geworden door te stelen van het volk. Waarom dwingen wij Sywert en zijn compagnons niet om hun winst terug te betalen? Als wij als maatschappij accepteren dat dit soort verderfelijke activiteiten worden uitgevoerd zal dit steeds meer averechtse effecten hebben. Mensen met de juiste connecties en verkeerde bedoelingen zien dat iemand als Sywert hiermee wegkomt en zullen daardoor zelf ook denken dat zij hiermee weg kunnen komen.

Als klap op de vuurpijl bleek ook nog dat er redenen waren voor het RIVM om deze mondkapjes een onaanvaardbaar gezondheidsrisico te noemen. Dit betekent dus dat Sywert nogmaals heeft gelogen. Hij heeft gelogen over zijn filantropische bedoelingen, maar dus ook over de werkzaamheid van zijn mondkapjes. Er is dus uiteindelijk 20 miljoen euro gestolen van het volk door een man die hier niet werkende mondkapjes voor heeft teruggegeven.

Minister van Ark heeft besloten dat dit allemaal gewoon volgens legale wegen is gelopen. Dit betekent dus dat er goed naar deze ‘legale wegen’ zal moeten worden gekeken. Zijn deze wegen wel juist als situaties als deze plaats kunnen vinden? Uiteindelijk is dit één van de gevaren van het doorgeslagen kapitalisme, er zullen in kapitalistische samenlevingen altijd figuren zijn die een crisis enkel zien als een mogelijkheid om rijker te worden ten koste van anderen. De huidige oplossing voorgedragen door Sywert is dat hij de 9 miljoen in beheer houdt en het rendement hiervan naar goede doelen overmaakt. Er zijn twee problemen met deze oplossing; Als eerste blijft er dan nog meer dan 10 miljoen over bij de compagnons van Sywert, wat zij naar alle waarschijnlijkheid zullen verdelen tussen hun drieën. Als tweede blijft hij te allen tijde de beheerder van het geld en kan hij dus op elk moment, als bijvoorbeeld de pers geen interesse meer heeft in dit verhaal, het geld alsnog gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Er is eigenlijk maar één denkbare oplossing voor dit probleem: Sywert en zijn compagnons storten al het geld wat zij verdient hebben aan deze deal terug naar de staat en vervullen nooit meer een rol als deze in de maatschappij.

Om alles samen te vatten is het goed om in het vervolg goed op te letten voordat wij met dit soort filantropische ondernemers in zee gaan. Dit type ‘filantropen’ hebben namelijk al vaak laten zien dat zij enkel bezig zijn met het vullen van hun eigen zakken en niet met het helpen van het volk. In de toekomst kunnen wij dit soort zaken het beste laten regelen door mensen van de overheid en niet door ondernemers, aangezien hier altijd het gevaar schuilt dat zij toch uit private motieven handelen.