Landelijke studentenstaking 3 juni: sfeerimpressie

Op donderdag 3 juni 2021 was ROOD op het Malieveld in Den Haag aanwezig op de #NietMijnSchuld demonstratie. Deze werd samen met een landelijke studentenstaking georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Jong. ROOD-lid Niels was er bij en geeft een sfeerimpressie:

Op het Malieveld werd tijdens de landelijke studentenstaking gedemonstreerd voor het afschaffen van het leenstelsel dat duizenden jongeren een kans op een huis en een zorgenvrije toekomst ontneemt. Het leenstelsel dat in 2015 is ingevoerd en sindsdien studenten opzadelt met torenhoge studieschulden. Verder werd er gepleit voor een schuldenvrije basisbeurs, compensatie voor de generatie studenten die te maken heeft gehad met het leenstelsel en behoud van de onderwijskwaliteit. Eigenlijk is het leenstelsel ten dode opgeschreven: van de zittende partijen is alleen de VVD nog niet overtuigd van het gebrek aan nut van het huidige leensysteem. Laten zij nou net de grootste zijn en dus temeer reden om onze onvrede te uiten via een staking op het Malieveld.

Het was een zonovergoten dag en naast ROOD waren verschillende PJO’s op deze demonstratie afgekomen. Om de demonstratie zo goed mogelijk te schikken aan de coronamaatregelen waren er gele stippen getekend op het grasveld, waar de demonstranten dienen te blijven staan. Op deze manier kon er genoeg afstand gehouden worden. Bij aankomst werden we getrakteerd op lunchpakketjes met chocoladerepen, een blikje cola en een krentenbol. Uiteindelijk telde de organisatie ongeveer 2000 mensen die op de demonstratie af kwamen. Omdat de trein tussen Utrecht en Den Haag vast kwam te zitten in Gouda, arriveerde een grote groep pas halverwege de demonstratie.

De teksten op de spandoeken en kartonnen bordjes boden geen ruimte voor enige verwarring. In grote zwarte blokletters stonden kreten geschreven als: FUCK HET LEENSTELSEL en LEENSTELSEL? SCHULDENSTELSEL! Tussen de menigte door liep een PowNed verslaggever en zocht naar reacties voor zijn videoverslag. Op het podium stonden verschillende sprekers en artiesten klaar om hun bijdrage te delen. LSVb-voorzitter Lyle Muns schreeuwde vanaf het podium “Niet mijn schuld!” en een grote aanhang beantwoorde deze oproep door met hem mee te schreeuwen. Naast organisatoren waren ook leden van de Tweede Kamer aanwezig om hun zegje te doen. Lilian Marijnissen (SP), Rebekka Timmer (BIJ1), Kauthar Bouchallikht (Groen Links) en Farid Azarkan (DENK) waren onder anderen aanwezig om te pleiten voor het afschaffen van het leenstelsel. Daartegenover was Hatte van der Woude, de onderwijswoordvoerder van de VVD, ook aanwezig. Haar aanwezigheid werd duidelijk niet op prijs gesteld door het publiek. Vooral niet na haar verbazingwekkende uitspraak toen ze werd geconfronteerd met de gemiddelde studieschuld van een student in Nederland (40.000 euro, waar op 25.000 werd gerekend). “Ik schrik ervan dat studenten zoveel zijn gaan lenen.” was haar absurde repliek. Verder kwam ze niet, want een kakofonie van gefluit, gejoel en boegeroep steeg op uit de menigte. De menigte die haar vanaf het begin liever zag vertrekken dan komen, net zoals het leenstelsel dus. Er werd nog een poging gedaan door de presentatrice van de dag om het publiek tot orde te manen, maar het had geen zin. Lilian Marijnissen was in haar element en gooide nog wat olie op het vuur: “Zie je wel jongens, jullie hadden gewoon niet zoveel moeten lenen, het is wel jullie schuld!” roept ze naar de menigte met een duidelijke cynische ondertoon.

Er werd een compilatie getoond op het scherm, met studenten die aangeven waarom zij van het leenstelsel af willen. Onder andere ROOD-lid Jerom deed een kleine bijdrage in de video. Hierna deed Amara van der Elst een spoken-word optreden. De 19-jarige woordkunstenares, die bekendheid verwierf na haar voordracht op de Nationale Dodenherdenking, deed iets waar niemand die dag in was geslaagd: ze kreeg het publiek voor eventjes muisstil. De band Relatief mocht met zanger, gitarist en ROOD-lid Bart Hartog de muzikale bijdrage van de dag leveren. Met hun nummer ‘Geleend’ brachten ze het voltallige publiek aan het dansen en de staking kreeg een soort festivalsfeer.

De dag werd afgesloten met Lyle Muns en Marte Vroom (FNV Jong) die op twee OV fietsen met een lijst eisen in de tas op weg gingen naar het kantoor van Mariëtte Hamer, met de hoop dat het aankomende kabinet eindelijk ons bevrijdt van het juk dat het leenstelsel heet.