Manifestatie 'Geen oorlog met Iran'

De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran enorm opgelopen. Met de aanval op de Iraanse generaal Soleimani kiest de Amerikaanse president voor een verdere escalatie die verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Niet in mijn Naam, ROOD, jong in de SP, StopWapenhandel en het Amsterdams Vredesinitiatief slaan de handen ineen en komen op zaterdag 11 januari in Amsterdam samen in actie voor vrede.

Vanuit de Nederlandse regering is de Amerikaanse aanval op Iran niet veroordeeld, en het besluit een Nederlands oorlogsschip naar de Perzische Golf in het Midden-Oosten te sturen blijft voorlopig staan. Zoals in de aanloop naar de Irak-oorlog schaart het Nederlandse kabinet zich achter de Amerikaanse president. Het risico bestaat dat we zo ongewild een oorlog in rollen. ROOD-voorzitter Arno van der Veen: “Democratie, veiligheid en stabiliteit worden niet gebracht met de bommen. De mensen in Irak en Iran protesteren al maanden tegen hun autoritaire leiders. Opnieuw wordt hun door oorlogsmacho’s de kans ontnomen een democratie op te bouwen.”

Het zou een nieuwe escalatie zijn in de permanente oorlog in het Midden-Oosten. Sinds 2001 – met de inval in Afghanistan – voert het Westen een vuile oorlog in het Midden-Oosten. Na Afghanistan volgden Irak (2003), Libië (2011) en opnieuw Irak en ook Syrië (2014). Daarnaast worden er geheime oorlogen gevoerd in Jemen, Pakistan en Somalië. Het gevolg: meer dan een miljoen doden, miljoenen vluchtelingen nog meer chaos en terreur. Een nieuwe oorlog kan desastreuze gevolgen hebben voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: ‘De enigen die baat hebben bij zo’n oorlog zijn de olie- en wapenindustrie, die miljarden verdienen aan het leed van mensen. Het gros van de mensen boet voor de oorlogen die rijken beginnen.’

De verschillende organisaties slaan de handen ineen met het organiseren van een manifestatie op 11 januari om 14:00 aan het Spui in Amsterdam. Samen maken zij een statement naar minister Blok van Buitenlandse Zaken: Het is tijd om ons uit te spreken tegen een oorlog met Iran, de aanval te veroordelen en het oorlogsschip aan wal te houden.

Redfish Media: Capitalism is causing war