Patenten op medicijnen moeten worden afgeschaft

De huidige pandemie laat duidelijk zien wie de profiteurs, en wie de slachtoffers zijn van medicijnpatenten. Ook laat het zien hoe het huidige kapitalistische systeem ervoor zorgt dat de winsten boven humanitair belang staan.

Aan het begin van de coronacrisis snakte de wereld naar vaccins om zo snel mogelijk het normale leven weer op gang te krijgen. Het ontwikkelen van vaccins werd overgelaten aan verschillende grote farmaceutische bedrijven. Zo werden vaccins van Pfizer (DUI/VS), AstraZeneca (VK), Moderna (VS), en Janssen (NL/VS) ontwikkeld. Deze vaccins belandden op de markt, en rijke landen met 14% van de wereldpopulatie die de vaccins konden betalen bezitten nu 53% van het totaal aantal vaccins. Ondertussen kon het continent Afrika aan slechts 300 miljoen vaccinaties komen op een bevolking van 1,3 miljard. Als de situatie op deze manier aan blijft houden kan negen van de tien mensen uit armere landen ├╝berhaupt niet gevaccineerd worden.

Maar waar ligt het probleem?

Patenten. Patenten zijn beschermingsrechten die worden verleend aan ontwikkelaars van nieuwe uitvindingen. Het zorgt ervoor dat deze ontwikkelaars het alleenrecht hebben op produceren. De eerder genoemde grote farmaceutische bedrijven hebben patenten op hun ontwikkelde vaccins, wat er voor zorgt dat dit niet gekopieerd kan worden. Patenten op medicijnen als coronavaccins opheffen zou betekenen dat vaccins goedkoper en makkelijker geproduceerd kunnen worden, en ook dat mensen uit armere landen sneller gevaccineerd kunnen worden. Kortom: patenten op medicijnen afschaffen gaat mensenlevens redden.

Waarom gebeurt dit niet?

Er is een oproep gedaan door India en Zuid-Afrika, samen met honderd andere landen om de patenten en monopolies op vaccins, testen, en andere medische instrumenten op te heffen om zo veel mogelijk mensen effectief te kunnen behandelen.

Niet geheel toevallig is het rijke westen massaal tegen dit voorstel:

De vaccinontwikkelaars komen allemaal uit het rijke westen, en die willen samen met hun overheden de patenten en monopolies niet opgeven.

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt; ook in de jaren negentig, tijdens de aidsepidemie werden virusremmers ontwikkeld beschermd door peperdure patenten; het resultaat was dat het aantal aidsdoden in de VS werd beperkt tot 2000, en in Zuid-Afrika opliep tot 2,4 miljoen, omdat ze de virusremmers niet zelf mochten ontwikkelen.

Kortom; In het huidige systeem staan de winsten boven het menselijk belang, ook als het gaat om mensenlevens.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/farmaceuten-houden-vast-aan-patent-op-coronavaccin-en-daar-hebben-armere-landen-veel-last-van/

https://www.msf.org/countries-obstructing-covid-19-patent-waiver-must-allow-negotiations

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/17/rich-countries-hoarding-vaccines-us-eu-africa

https://www.wereldpodium.nu/patenten-doen-meer-kwaad-dan-goed/