Rechter oordeelt: Deliveroo maakt van koeriers schijnzelfstandigen

Er moesten maanden van acties, moeizame gesprekken en een slepende procedure aan voorafgaan, maar vandaag behaalden de koeriers van Deliveroo dan eindelijk hun recht. De rechter oordeelde, in een door de FNV aangespannen rechtszaak, dat koeriers geen zzp’er zijn, en dus gewoon onder een cao moeten vallen. Hiermee krijgen zij dezelfde rechten als andere werknemers.

In 2017 werd Deliveroo al uitgeroepen tot ‘Flextremist van het jaar’, vanwege het voornemen om hun koeriers te ontslaan en in te huren als zzp’er. Koeriers kwamen samen met ROOD en de FNV Riders Union in opstand, waardoor Deliveroo onder de aandacht van de landelijke politiek kwam. Mede door de inzet van SP-kamerlid Bart van Kent kwam het kabinet met plannen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Ondertussen spande vakbond FNV een rechtszaak aan tegen Deliveroo met de claim dat koeriers, werknemers in plaats van zzp’ers zijn en dat ze daarmee ook onder een cao vallen. Deze week kregen ze in beide claims gelijk, wat Deliveroo met terugwerkende kracht moet toepassen. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: ‘Dit is een enorme overwinning en steun in de rug voor de Riders en iedereen die strijd tegen schijnzelfstandigheid. We zijn blij dat de Deliveroo is teruggefloten, en daardoor de riders weer krijgen waar ze recht op hebben.’

Met de overwinning op Deliveroo is een belangrijke slag geslagen, maar de strijd tegen schijnzelfstandigheid is nog niet voorbij. ROOD staat samen met jongeren en de vakbond op voor de rechten van jongeren. Doe jij ook mee?