ROOD, actiegroep en studentenbonden: Compenseer Collegegeld NU!

Studentenactiegroep Compenseer Collegegeld NU!, opgezet en ondersteund vanuit ROOD, lanceert samen met studentenbonden een petitie voor volledige collegegeldcompensatie als reactie op het Nationaal Programma Onderwijs dat minister van Engelshoven en Slob vorige week presenteerden. Hierin belooft het ministerie 50% korting op het collegegeld in het volgende jaar. De studenten vragen zich af hoezo er 50% korting geldt bij een 100% crisis. Woordvoerder Jerom Maat: “Met de petitie willen we laten zien dat studenten echt nog niet tevreden zijn met dit halve gebaar. De problemen zijn veel groter dan een kortingsbon kan afkopen.”

In het Nationaal Programma Onderwijs is opgenomen dat studenten die dit collegejaar ingeschreven hebben gestaan volgend jaar maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen. Als reden voor de 50% korting op collegegeld noemt het ministerie de inschatting van een gemiddelde studievertraging van een half jaar. De compensatie volgt op de roep van studentenorganisaties om studenten tegemoet te komen met een gratis extra studiejaar.

ROOD, Compenseer Collegegeld NU! en de studentenbonden vinden dat de compensatie tekort schiet. Bijvoorbeeld in het geval van studenten die een jaar studievertraging hebben opgelopen. Ook lijken er dit jaar veel meer studenten uit te vallen. Afstudeerders kunnen momenteel rekenen op compensatie voor drie maanden studievertraging. Maat stelt: “Als je nu afstudeert krijg je minder compensatie dan de rest van de studenten.” Recent gaf een derde van de jongeren zijn of haar leven nog een onvoldoende. Volgens de studenten worden in de huidige pandemie de problemen van het leenstelsel en de kwetsbaarheid van studenten alleen maar verder uitvergroot. Maat: “Een goedmakertje van 1000 euro na een anderhalf jaar aan crisis komt dan echt te kort. Daarmee kan je anderhalf jaar sociaal isolement, mentale problemen en een stop op je brede ontwikkeling toch niet compenseren? We hopen met de petitie een duidelijk signaal af te geven.”

De petitie wordt ondersteund door achtstudentenbonden uit het hele land, ook zij horen van hun achterban dat het plan van de minister tekortschiet. Met de petitie proberen ze de politiek te laten zien dat studenten niet zo blij zijn met dit plan als zij denken. Ook zouden de landelijke studentenvakbond en FNV Jong de eis over moeten nemen in hun lopende campagne #Nietmijnschuld.