ROOD Groningen eert verzetstrijders

Op 4 mei legt ROOD Groningen bloemen op het graf van Gerrit Boekhoven, een socialistische en humanistische verzetsheld uit Groningen, die op 19 maart 1945 gefusilleerd werd wegens zijn grote rol binnen het verzet in Noord-Nederland. Samen met een groep socialistische jongeren richtte hij ‘Groep-De Groot’ op (vernoemd naar de schuilnaam van Gerrit, ‘Henk de Groot’), die zich onder andere bezig hield met het printen van illegaal drukwerk, het vervalsen van persoonsbewijzen, het regelen en verspreiden van bonkaarten en het verschaffen van onderduikadressen aan eenieder die dit nodig had.

Uiteindelijk maakte de groep het met zo’n honderd medewerkers en contacten in het hele land mogelijk dat twee vijfde van alle onderduikers in Nederland elke maand voorzien werden van distributiebonnen en andere benodigdheden. Ook brachten zij samen met Amsterdamse kameraden het socialistisch verzetsblad ´De Vonk´ uit, dat in de latere jaren een oplage had van 20.000 stuks.

De strijd van Gerrit en Groep-De Groot is van grote waarde geweest voor een enorme hoeveelheid mensen door het hele land. Helaas heeft hij het einde van de oorlog niet mogen meemaken. Op 12 januari 1945 werd hij samen met enkele andere prominente leden van de groep gearresteerd, vastgehouden en gemarteld in het Scholtenhuis in Groningen, waarna hij op 19 maart 1945 is vermoord door de Sicherheidsdienst in Eelde. Echter, Gerrit’s stem klinkt nog altijd voort. Zijn grafmonument met de woorden ‘Brijzelt Het Juk Der Tirannen!’ is te vinden in de Noorderbegraafplaats te Groningen. Wij danken hem voor zijn strijd.