ROOD voert campagne door het hele land tijdens #ROODSuperzaterdag

Met de verkiezingen in aantocht gebruikt ROOD, jong in de SP de laatste zaterdag om door het hele land campagne te voeren. In Den Haag wordt Rutte op de schandkist gezet vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire, in Amsterdam helpen ROOD-leden met het organiseren van een demonstratie tegen het leenstelsel, in Delft wordt Thales geconfronteerd met hun rol in de internationale wapenhandel en door de rest van het land gaan ROOD-leden de straat op om hun SP-afdeling te ondersteunen met de campagne.

In Den Haag zetten ROOD-leden Rutte symbolisch op de schandkist vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Dit in het kader van de campagne Pak de échte fraudeurs, die oproept dat de daders van de toeslagenaffaire daadwerkelijk consequenties ondervinden. ROOD-lid en initiatiefnemer Tim Platenkamp: ‘Rutte is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het verwoesten van de levens van tienduizenden ouders. Ieder ander persoon zou daarvoor ontslagen worden maar hij kan gewoon weer premier worden.’ De boodschap is dan ook om vooral niet op de partijen te stemmen die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire maar op de SP: de partij die al jarenlang zij aan zij staat met de gedupeerde ouders in hun strijd voor compensatie. 

In Amsterdam voegt Bart Hartog, contactpersoon van ROOD Amsterdam, zich bij de lokale demonstratie van #NietMijnSchuld. De campagne, gestart door de FNV en de studentenvakbonden, wordt al vanaf het begin door ROOD-leden ondersteund en ook Hartog hielp mee bij het organiseren van de demonstratie. ‘Studenten die nu afstuderen worden opgezadeld met tienduizenden euro’s schuld. Het is belangrijk dat we met een beweging als #Nietmijnschuld laten zien dat het anders moet,’ aldus Hartog. De SP heeft schuldenvrij studeren in het programma staan en trekt het meeste geld uit voor compensatie van de huidige leenstelselgeneratie. Hartog: ‘Ik hoop ook dat alle aanwezige studenten SP gaan stemmen.’

In Delft plakken ROOD-leden posters op het hoofdkantoor van elektronicabedrijf Thales met de tekst: ‘Thales en Sigrid Kaag hebben bloed aan hun handen. Wapens naar Egypte?’ Thales heeft namelijk onder toeziend oog van minister Sigrid Kaag wapens geëxporteerd naar Egypte, die vervolgens gebruikt werden in de verschrikkelijke burgeroorlog die woedt in Jemen. ‘Kaag doet met D66 wel alsof ze heel progressief is, maar als er geld te verdienen valt zien we pas hoe het werkelijk zit,’ zegt Lotte van der Horst, ROOD-lid en actief voor Niet in mijn naam, de vredesbeweging van ROOD en de SP. Ook op andere plekken verspreiden in het land verspreiden ROOD-leden stickers met dezelfde boodschap.

Daarnaast gaan ROOD-groepen en -leden in het hele land de straat op om op andere manieren campagne te voeren voor de SP. Zo ook de groep in Groningen. Ze plakken de stad vol met SP-posters en verspreiden flyers in alle brievenbussen. Contactpersoon Thomas Senff: ‘Vanwege corona is de campagne natuurlijk wel anders. Normaal gesproken zouden we veel meer langs de deuren gaan om met mensen in gesprek te gaan. Toch zorgen we ervoor dat de SP zichtbaar is in de stad en dat iedereen flyers ontvangt met redenen om SP te stemmen.’ De campagne vindt dit jaar ook meer online plaats. ‘Meer dan in voorgaande jaren zijn we ook bezig met social media. Nu je mensen niet meer fysiek kan spreken hoop je dat een informatief filmpje mensen kan overtuigen.’