Scholing, hitte en gezelligheid tijdens Zomerschool 2019

Afgelopen week vond de jaarlijkse Zomerschool plaats. Ruim 60 ROOD-leden kwamen bijeen om het een week lang te hebben over ‘beweging bouwen’. We hadden het over het organiseren van jongeren en hen op die manier na te laten denken over het systeem waarin we leven. Nieuw dit jaar was een actietraject waarbij deelnemers de hele week -van begin tot eind- bezig waren met een actie.

Deze dag stond in teken van het verkennen in het actietraject. Zo hadden we het met elkaar over hoe je het juiste actieonderwerp vindt voor een actie. Ook was Remco Frank (PAX) te gast om het met ons te hebben over hun acties tegen kernwapen. In de avond nam Emile Roemer plaats in het politiek café. Hij vertelde dat je als burgemeester veel kan betekenen voor de inwoners uit Heerlen, zolang je maar de wijk intrekt.

Maandagochtend begonnen we met een economiescholing. Aan de hand van het artikel ‘Het kapitalisme is kapot. Leve het kapitalisme’ bespraken we met Bart Linsen (Wetenschappelijk Bureau SP) hoe wij als socialisten reageren op economische ontwikkelingen zoals globalisering. Daarna keken we met ons Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een documentaire over Standing Rock: Een vreedzaam protest tegen de aanleg van een oliepijpleiding die het drinkwater van miljoenen mensen dreigde te vergiftigen. Zo bleek dat klimaatrechtvaardigheid belangrijker is dan ooit. Tijdens het actietraject was het tijd om onze basis te bouwen. Zonder basis namelijk geen actie.

Na de rustdag op dinsdag, trapten Ruud Kuin woensdag af met een scholing over de vakbond, en hoe zij in het verleden bewegingen hebben gebouwd om verbetering af te dwingen. Daarna was het tijd voor internationale solidariteit. Met Bette Dam die het met ons had over haar boek ‘Opzoek naar de vijand’ over de oorlog in Afghanistan, en met SP-Kamerlid Sadet Karabulut over de dreiging rondom Iran en Amerika. Ook was woensdag de dag van de acties tijdens ons actietraject.

We sloten de dag af met Paul Jonas. Hij vertelde over zijn verleden bij ons medisch centrum, een centrum opgezet door SP-artsen met als doel meer tijd voor patiënten, en over de gezondheidszorg in Cuba die gericht is op preventie in plaats van genezen zoals hier.

Traditiegetrouw sloten we Zomerschool af met een scholing van Jimmy Dijk (S-team SP) waarbij je leert hoe je je verhaal verteld. Dit keer was de opdracht om een speech te geven tijdens een demonstratie die werd georganiseerd ter afsluiting van het actietraject.

Ondanks de hitte en korte nachten was het weer een geweldige Zomerschool! Er is gelachen, gezongen en veel geleerd! Nu is het tijd om beweging te bouwen! Wil je volgend jaar ook mee? Sluit je dan nu aan bij ROOD.