Shelter Our Students geeft 120 studenten onderdak

4 september, Groningen. Shelter Our Students (S.O.S.) heeft sinds vorige week donderdag al aan meer dan 75 dakloze internationale studenten een slaapplek geboden. Ze verwachten de komende dagen nog veel meer plekken te regelen voor aankomende studenten. Woordvoerder van S.O.S. Marinus Jongman: “Wij houden ons hart vast of we genoeg plekken hebben. Er komen de komende dagen nog tientallen studenten bij. We zijn nu al over de helft van onze capaciteit.”

S.O.S. is een initiatief van diverse organisaties. Voor de zomer dachten zij al dat het mis zou gaan met de opvang van internationale studenten. Inmiddels hebben ze bijna zeshonderd aanmeldingen van studenten die opzoek zijn naar opvang. Ze hebben tot nu toe maar 225 mensen die slaapplekken aanbieden. Ze blijven herhalen dat mensen zich moeten aanmelden om deze studenten hulp te kunnen bieden. 

De groep wil dat er snel meer noodopvang geboden wordt voor internationale studenten. Ze noemen het bizar dat in een land als Nederland nieuwe studenten afhankelijk moeten zijn van een initiatief van een groep activistische- en studentenorganisaties. “Om deze crisis door te komen moeten er snel meer bedden geregeld worden. Wij kunnen het ook bijna niet meer bijbenen. Het is om moedeloos van te worden.” aldus Jongman. 

De oorzaak van de crisis ligt volgens de groep in het systeem waarin universiteiten en hogescholen werken. “De financiering van universiteiten is ingericht met een perverse prikkel. Als de universiteit niet meer studenten binnenhaalt, en andere universiteiten dat wel doen, krijgen ze minder geld. Zo worden er meer en meer studenten deze kant op gehaald, terwijl we daar in de stad geen ruimte voor hebben.” zegt Jongman.