Strijdbare demonstraties op Internationale dag tegen racisme en discriminatie

Op 21 maart, de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, kwamen op verschillende plekken in het land naar schatting een kleine tweeduizend mensen samen om op te staan tegen de groeiende invloed van racisme en extreemrechts op de samenleving. ROOD was in meerdere steden aanwezig om de demonstraties te steunen en concrete actie tegen racisme en discriminatie te eisen.

De meeste mensen kwamen samen in Amsterdam, waar demonstreren op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie een rijke historie kent. Hier is dan ook, buiten van de gevestgide politiek om, het Comité 21 maart opgzet. Ze organiseren jaarlijks een demonstratie die inmiddels landelijke bekendheid geniet. Hoogtepunt was 2019, toen bijna tienduizend mensen door de straten van Amsterdam liepen om actie tegen uitsluiting te eisen. Ook in Coronatijd wordt de traditie van 21 maart doorgezet, omdat racisme en discriminatie nog aan de orde van de dag zijn en extreemrechts blijft groeien. ROOD-bestuurslid Carlos van Eck kwam ook in actie: “Afgelopen verkiezingen lieten zien hoe extreemrechts met racistische zondebokpolitiek de samenleving weet te verdelen. Voor ons is dit juist een moment om op te staan voor gelijkwaardigheid. Op te staan voor een wereld waarin we als werkenden niet elkaar de schuld geven, maar het systeem en de mensen die dat systeem mogelijk maken.”

De demonstraties werden georganiseerd vanuit het Comité 21 maart en gesteund door vele organisaties, waaronder ROOD, jong in de SP. Vanwege deze brede coalitie kwamen sprekers van verschillende organisaties en vanuit verschillende perspectieven. Toch wisten ze een opvallend eensgezind verhaal te brengen: racisme en discriminatie komt voor in elk onderdeel van de samenleving. In het onderwijs, bij het vinden van een baan of een woning, bij de politie en andere overheidsinstanties en het dagelijks leven op straat.

De SP organiseerde gisteren een eigen gesprek over racisme en discriminatie met Zeki Arslan en Najab Toub-Arssi. Deze is terug te vinden op www.sp.nl/stream