Thales & Sigrid Kaag hebben bloed aan hun handen

Thales, een wereldwijde elektronicaonderneming die ook leverancier is van de OV-chipkaart en de poortjes die te vinden zijn op vrijwel ieder trein- en metrostation van Nederland, sloot een miljoenendeal met Egypte voor militair materieel. Deze wapens worden gebruikt in de oorlog in Jemen en zorgen direct voor de dood van duizenden mensen. Dit gebeurde onder het goedkeurende oog van Sigrid Kaag, die in 2016 nog een vredesprijs won. Aan de Tweede Kamer liet Kaag weten “dat zij een Nederlands bedrijf een exportvergunning had verleend ter waarde van € 114.038.400,- voor uitvoer van militair materieel naar Egypte.”

Egypte is onderdeel van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië die op dit moment militair ingrijpt in de burgeroorlog van Jemen. De gevolgen hiervan zijn desastreus, vooral de blokkade op zee levert mensonterende situaties op. Miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten en te drinken, waardoor al duizenden mensen zijn omgekomen. Eerder zei minister Kaag 15,4 miljoen dollar aan steun toe in een poging om deze onmenselijke situatie te verlichten, terwijl er tegelijkertijd dus honderden miljoenen worden verdiend met de wapenexport die deze burgeroorlog voedt. 

De Nederlandse staat, die ook 1% van de aandelen van Thales heeft, wast haar handen in onschuld hierover, met internationale handelsminister Sigrid Kaag voorop. Zij liet weten de rol van Egypte “beperkt” genoeg te vinden om de wapenexportregels naar Egypte te versoepelen. 

Het kapitalisme kiest structureel voor geld en winst boven mensenlevens. Nederland is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld. Per jaar exporteren we wapens ter waarde van ongeveer 1 miljard euro. 

Soms wordt geprobeerd, zoals in het geval van D66 en Sigrid Kaag, dit te verbergen achter progressieve façades, maar de uitkomst blijft hetzelfde: winst voor het militair-industrieel complex, nieuwe hongersnoden en verdrijving of zelfs de dood voor de werkende klasse.

Dit is geen probleem dat op te lossen is binnen het kapitalistische systeem. De tirannie van de markt vermaakt hele landen tot ‘bv’s’ die om hun eigen concurrentiepositie te behouden in de rangorde van staten overgaan tot brute uitbuiting en vaak zelfs directe militaire interventies tegen andere landen. Het enige wat hier tegenovergesteld kan worden is een internationale antikapitalistische vredesbeweging. Zolang de strijd tegen oorlog niet verbonden wordt met de strijd tegen het internationale economische systeem dat deze oorlogen in stand houdt, is vrede onmogelijk.

Alleen met een internationale economie gebaseerd op democratie, duurzaamheid en samenwerking tussen de internationale arbeidersklasse kan de dictatuur van de markt gebroken worden en echte vrede gerealiseerd worden. Niet In Mijn Naam roept iedereen die voor vrede en tegen oorlog is op zich aan te sluiten bij onze beweging. Arbeiders aller landen verenigt u!