UPDATE: Belangrijke stap voor internationaal recht, tegen annexatie door Israël

De premier van Israël heeft aangekondigd op 1 juli de annexatie van gebieden in Palestina door te zetten, met de goedkeuring en steun van Trump. Deze annexatie is illegaal, onrechtvaardig en volstrekt onacceptabel.

De VN heeft zich uitgesproken tegen deze “buitengewoon ernstige schending van het internationaal recht”. Meer dan duizend parlementariërs uit 25 Europese landen hebben zich ook gezamenlijk uitgesproken tegen de voorgenomen annexatie en roepen op tot maatregelen als Israël de annexatie doorvoert. De Europese Unie en Nederland hebben het standpunt dat de annexatie illegaal is en Israël hier niet toe moet overgaan. Maar tot nu toe zijn dit enkel woorden en lijken er nog geen acties of sancties tegenover te staan. SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut heeft daarom, samen met GroenLinks en PvdA, een motie ingediend tot het nemen van maatregelen als Israël overgaat tot annexatie. Minister Blok lijkt hier nog niet zo veel in te zien en het is daarom belangrijk om morele druk uit te oefenen. 

De annexatie die Israël wil plegen is een schending van internationaal recht. De Palestijnen leven al decennia in onderdrukking en bezetting. Tussen 1967 en 2009 annexeerde Israël op de Westbank al een gebied groter dan de provincie Noord-Holland voor Israëlische kolonisten. De VN tellen 2,3 miljoen mensen in bezet Palestijns gebied die afhankelijk zijn van noodhulp. Dat is bijna de helft van de totale bevolking. In 2018 alleen werden in de bezette Palestijnse gebieden door Israëlische troepen 295 Palestijnen gedood, onder wie 57 kinderen. Daarnaast raakten 29000 Palestijnen gewond, onder wie 7000 kinderen. En terwijl veel internationaal met woorden is veroordeeld, is de situatie alleen maar erger geworden. De bezettingen gaan onbelemmerd door en nu wil Israël de gebieden gaan annexeren. Dit zou fataal zijn voor de tweestatenoplossing en het perspectief op vrede tussen Israëli’s en Palestijnen en daarmee een einde aan dit leed, zo beschreef The Rights Forum eerder.

Nu is het moment om niet weg te kijken. Het moment om ook sancties te verbinden aan de woorden dat dit onrechtvaardig en illegaal is. Het moment om als politiek dit een halt toe te roepen. Jij kan helpen door mee te doen met de actie en de oproep te delen! Met zijn allen samen kunnen wij druk uitoefenen. Deze druk is nodig om te zorgen dat partijen als D66, CDA en VVD instemmen met passende maatregelen tegen dit onrecht.  

Het uitspreken tegen dit onrecht is ontzettend belangrijk en ook het uitspreken om dan ook echt maatregelen te nemen. Maar we moeten meer doen dan dat. Er is wereldwijd druk nodig en verontwaardiging over wat hier gaande is terwijl de wereld toekijkt. Israël wordt door Europa behandelt als een land dat toe gaat treden tot de EU, economisch gezien hebben zij deze positie met handelsvoordelen. Dus wij kunnen druk uitoefenen op Israël, die macht hebben wij en moeten wij gebruiken en inzetten! 

Bekijk hier de berichten die op Twitter binnenkomen

UPDATE: SUCCES!

Zojuist heeft de Tweede Kamer ingestemd met de motie die oproept tot sancties. Een meerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, D66, CDA, PvdD, Denk, 50PLUS, Krol/vKA stemden voor het voorstel om te komen tot maatregelen wanneer Israël overgaat tot annexatie van bezet Palestijns gebied. Daarmee zet de Kamer een belangrijke stap in het opvoeren van de druk.