Vergeet Hawija niet!

Gisteren was het 5 jaar geleden dat Nederlandse bommen meer dan 70 burgerslachtoffers hebben veroorzaakt in de Irakese stad Hawija. Irak wordt al jarenlang geteisterd door de permanente oorlog met terrorisme, armoede en grote onveiligheid tot gevolg. Daarom eisen ROOD en actiegroep Niet in mijn Naam een einde aan deze oorlog en openheid over Nederlandse rol in het geweld.

Actiegroep Niet in mijn Naam stond samen met het Iraaks platform van democratische organisaties via #5jaarhawija en #vergeetonsniet stil bij de burgerslachtoffers van 5 jaar geleden en roepen het kabinet op om eindelijk openheid te geven over de verschrikkelijke gevolgen van deze permanente oorlog. Woordvoerder Diyar Jassim: “19 jaar permanente oorlog heeft enkel meer doden, vluchtelingen en chaos opgeleverd en het einde is nog lang niet in zicht. Het is tijd om te investeren in vrede in plaats van bommen.”

Nederland is betrokken bij de oorlog, wat in 2015 met een bombardement op een wapenopslag van IS in Hawija leidde tot meer dan 70 burgerslachtoffers. Premier Rutte en minister Bijleveld hebben lang verzwegen en ontkend dat zij hier iets vanaf wisten, terwijl de slachtoffers al lang gemeld werden in Amerikaanse rapporten. Keer op keer weigerde het kabinet openheid te geven over de gevolgen van de permanente oorlog en de betrokkenheid van Nederland daarbij.

Actiegroep Niet in Mijn naam riep iedereen op ‘vergeet-mij-nietjes’ te planten en hiervan een foto te delen met de hashtags #5jaarhawija en #vergeetonsniet. Zo kunnen we ondanks de coronamaatregelen stilstaan bij de slachtoffers van 5 jaar geleden. Daarnaast roepen we het kabinet op eindelijk openheid te geven over de gevolgen van de permanente oorlog en een einde te maken aan het geweld.