Winsten boven mensenlevens

5.000.000.000 euro. Dat is de winst die Airbus afgelopen jaar maakte, mede door de verkoop wapens en militair materiaal. Die wapens worden bijvoorbeeld ingezet door Saudi-Arabië om onschuldige burgers in Jemen te bombarderen. Vandaag kwamen de aandeelhouders van Airbus in het luxe Okura-hotel in Amsterdam samen om de gigantische winst te bespreken. ROOD was aanwezig om de aandeelhouders te verwelkomen met enorme slaappillen, voor als ze ’s nachts niet kunnen slapen vanwege de gevolgen van hun hebzucht naar winst.

Verhuld in hun dure auto’s of geblindeerde taxi’s maakten de aandeelhouders vandaag hun entree. Pers mocht enkel op uitnodiging naar binnen, het terrein werd met kettingen en hekken hermetisch afgesloten en op het moment dat ROOD aankwam werden auto’s doorgestuurd naar een afgesloten garage in plaats van de gewoonlijke ingang. De angst van Airbus om geconfronteerd te worden met de gevolgen van wapens die zij produceerden was voelbaar aanwezig. ROOD-woordvoerder Diyar Jassim: ‘De aandeelhouders van Airbus durven op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen. Zij verdienen grof geld aan oorlog en geweld, maar sluiten zich compleet af voor de gevolgen. Daarmee stellen ze hun persoonlijke winst boven mensenlevens.’

ROOD vindt het onacceptabel dat een bedrijf als Airbus zo makkelijk wegkomt zonder zicht te hoeven verantwoorden. Verschuilen achter onwetendheid kan niet, zo chanteert het bedrijf zelfs de Duitse overheid om een bestaand wapenembargo op te heffen. Heffen ze die niet op, dan dreigt Airbus te vertrekken. Nederland faciliteert wapenbedrijven ondertussen volop met belastingvoordelen en andere regelingen, waartegen ROOD samen met de SP een petitie is gestart.

Wil jij ook een einde aan de enorme wapenindustrie die winsten boven mensenlevens stelt? Teken de petitie en kom verder praten op de Vredesdag van 13 april!